top of page

За ползите от масажа


Хилядолетия наред човечеството използва масажа като средство за лечение или облекчаване на болести и състояния. Едва в последните няколко десетилетия се направиха качествени научни изследвания, чиято цел е да дефинира конкретните ползи и въздействия на мануалната терапия.

Ето само някои от здравословните проблеми, които могат да се повлияят от масаж:

- Болки в гърба. Едно проучване, проведено през 2003 г., показа, че масажът повлиява по-добре болките в гърба от акупунктурната терапия на гръбначния стълб, намалявайки нуждата от болкоуспокояващи с 36%.

- Главоболие. Друг вид болка - главоболието - също се повлиява добре от масажната терапия, показват изследвания. Масажите могат да намалят честотта на мигрените и да подобрят съня. Много често мигренирте се дължат на схващане на вратните мускули, което обяснява повлияването от масажите.

- Остеоартрит. В първото клинично проучване, разглеждащо ефективността на шведския масаж при остеоартрит на коляното, участниците, които получаваха едночасов масаж веднъж или два пъти седмично, имаха подобрения в болката, сковаността и подвижността на ставите. При контролната група нямаше такава промяна. Важно е да се отбележи, че от това заболяване страдат все повече млади хора.

- Рак. Използван като допълнение към традиционната западна медицина, масажът може да стимулира релаксацията и да намали симптомите на рак или страничните ефекти от лечението. Това може да помогне например за намаляване на болката, подуването, умората, гаденето или депресия, например, или да подобри функцията на имунната система.

- Безпокойство. Преглед на повече от 12 проучвания показва, че масажът помага за облекчаване на симптомите на депресията и тревожността. Той понижава нивата на кортизола (хормон на стреса, отделян от надбъбречните жлези) с до 50%. От друга страна масажът увеличава нивата на невротрансмитерите, които помагат за намаляване на депресията.