top of page

Хамам - начини на употреба

Хамамът, или турската баня, набира популярност в цял свят. Тази мода освен принадлежност към определен кръг от хора, обичащи удоволствието, носи и много ползи - както на тялото, така и на душата.


Истината е, че при посещение в хамам човек изпитва блаженство, удоволствие и щастие. В допълнение, турската баня има силен положителен ефект върху организма. Относително нормалните температури, високата влажност, мраморът, етеричните масла и глезотиите са само част от изживяванията при една хамам процедура.


Турската баня носи вековни традиции - още от времето на Османската Империя. През вековете тя е считана за място за релаксация, терапия, профилактика и социални контакти. Думата Хамам идва от от арабски и означава "разпръскващ топлина". Отличителният елемент от другите сгряващи бани е горещият камък от полиран гранит, от мрамор или комбинация от мозайка и керамика. Хамамът е наследник на древните римски терми и прародител на парната баня в Европа, но с няколко добавки – пяна, масаж, пилинг и аромати.


Много често хамамът е несправедливо пренебрегван като нещо непознато, чуждо или като място, за което има малко информация. Много хора не са наясно какъв е етикетът в хамама, как протича процедурата и какво всъщност представлява тя. Затова тук ще опишем накратко всички тези неясноти и ще разкрием истинското блаженство, което носи хамамът.

Процедурата има няколко цели - разкрасителна, възстановителна, лечебна, изчистваща и социална. Социална пък защо, ще попитате! Защото хамамът е място, където се ходи с компания. За мъжете това е мястото, където ще поговорят за жени, без опасност да бъдат разкрити. Тук често ще чуете така характерното за Балканите разнищване на тежки политически въпроси, анализ на футболни дербита, съвети за живота и какви ли не сериозни житейски теми. Жените от своя страна ползват хамама като декор на палави женски разговори и място, на което да дадат или получат любовен съвет. Или поне така е било допреди няколко десетилетия в Турция. Днес хамамът се счита за място за релакс, възстановяване на силите, средство за естествено лечение на ревматични болки простудни заболявания - с две думи СПА терапия. Но въпреки това хамамът си остава и алтернатива на социалните мрежи. Почти не се среща единичен хамам - винаги хамамите са двойни или с повече места. Хамамът в Yoni СПА е двоен и дава възможност да споделите блаженството с близък човек.


Най-характерното за хамама е каменното легло, върху което се извършват процедурите.

Процедурата започва със затопляне в парна баня, където интензивната топлина отваря порите на кожата. Напарването се извършва при температура около 50° С при висока влажност на въздуха - около 70-90%. Тялото обича топлината. Престоят в хамама релаксира мускулите и засилва кръвообращението. Премахва напрежението на мускулите от стрес, стереотипни движения и след тренировки и състезания.

По време на престоя в парната баня започва обилно изпотяване с детоксикация на организма. Парата помага да се втечнят секрети при възпаления на бронхите и трахеята или при хроничен синузит.

В хамам се ходи не с хавлия, а с пещимал - традиционна кърпа, която се увива около тялото. В YONI СПА пещималите са автентични, подбрани и донесени от Турция, от истински мек на допир памук.


След напарването следва пилингът - процедура в която терапевтист маха слоя мъртва кожа от тялото. Това се прави с малка ръкавичка (кесе) и не е болезнено или неприятно, а напротив - освежава и подпомага на циркулацията на кръвта. Ефектът от пилинга с кесе е невероятен както върху общия тонус на тялото, така и върху кожата - нейната еластичност и цялостното ѝ излъчване.

Много хора се притесняват от това, че при пилинга пада голямо количество мъртва кожа и това е нещо срамно. Нищо подобно! Наясно сме, че в домашни условия този пилинг е много труден и резултатите от него няма да са задоволителни. Никой няма да ви съди за подобно нещо! За това именно се ходи на хамам и това е мястото, където подобни процедури се извършват качествено и пълноценно. Освен с кесе , пилингът може да се направи с висококачествен сорт кафе Арабика. Кафе терапията стимулира циркулацията, елиминира токсините и излишните течности. Когато пилингът се прави с кафе, мъртвата кожа не се вижда и това е предпочитаният пилинг за по-притеснителните посетители.


В зависимост от пакета, който сте избрали, пилингът може да бъде последван от някакъв вид масаж или от известно време, прекарано в спокойствието на релакс зоната.

Пененият масаж е една от най-характерните процедури за хамама. Извършва се с помощта на сапунена пяна, а сапунът е автентичен и с най-добро качество. Някои от нашите хамам процедури включват шоколадов масаж и обливане на тялото с ароматни билкови отвари.

Повече информация за нашите хамам процедури ще намерите тук. Не се притеснявайте да посещавате хамам - ще се изненадате от това кол