Последни публикации

Архив

Етикети

Хамам - начини на употреба

Хамамът, или турската баня, набира популярност в цял свят. Тази мода освен принадлежност към определен кръг от хора, обичащи удоволствието, носи и много ползи - както на тялото, така и на душата.


Истината е, че при посещение в хамам човек изпитва блаженство, удоволствие и щастие. В допълнение, турската баня има силен положителен ефект върху организма. Относително нормалните температури, високата влажност, мраморът, етеричните масла и глезотиите са само част от изживяванията при една хамам процедура.


Турската баня носи вековни традиции - още от времето на Османската Империя. През вековете тя е считана за място за релаксация, терапия, профилактика и социални контакти. Думата Хамам идва от от арабски и означава "разпръскващ топлина". Отличителният елемент от другите сгряващи бани е горещият камък от полиран гранит, от мрамор или комбинация от мозайка и керамика. Хамамът е наследник на древните римски терми и прародител на парната баня в Европа, но с няколко добавки – пяна, масаж, пилинг и аромати.


Много често хамамът е несправедливо пренебрегван като нещо непознато, чуждо или като място, за което има малко информация. Много хора не са наясно какъв е етикетът в хамама, как протича процедурата и какво всъщност представлява тя. Затова тук ще опишем накратко всички тези неясноти и ще разкрием истинското блаженство, което носи хамамът.

Процедурата има няколко цели - разкрасителна, възстановителна, лечебна, изчистваща и социална. Социална пък защо, ще попитате! Защото хамамът е място, където се ходи с компания. За мъжете това е мястото, където ще поговорят за жени, без опасност да бъдат разкрити. Тук често ще чуете така характерното за Балканите разнищване на тежки политически въпроси, анализ на футболни дербита, съвети за живота и какви ли не сериозни житейски теми. Жените от своя страна ползват хамама като декор на палави женски разговори и място, на което да дадат или получат любовен съвет. Или поне така е било допреди няколко десетилетия в Турция. Днес хамамът се счита за място за релакс, възстановяване на силите, средство за естествено лечение на ревматични болки простудни заболявания - с две думи СПА терапия. Но въпреки това хамамът си остава и алтернатива на социалните мрежи. Почти не се среща единичен хамам - винаги хамамите са двойни или с повече места. Хамамът в Yoni СПА е двоен и дава възможност да споделите блаженството с близък човек.Процедурата започва със затопляне в парна баня, където интензивната топлина отваря порите на кожата. Напарването се извършва при температура около 50° С при висока влажност на въздуха - около 70-90%. Тялото обича топлината. Престоят в хамама релаксира мускулите и засилва кръвообращението. Премахва напрежението на мускулите от стрес, стереотипни движения и след тренировки и състезания.

По време на престоя в парната баня започва обилно изпотяване с детоксикация на организма. Парата помага да се втечнят секрети при възпаления на бронхите и трахеята или при хроничен синузит.

В хамам се ходи не с хавлия, а с пещимал - традиционна кърпа, която се увива около тялото. В YONI СПА пещималите са автентични, подбрани и донесени от Турция, от истински мек на допир памук.


След напарването следва пилингът - процедура в която терапевтист маха слоя мъртва кожа от тялото. Това се прави с малка ръкавичка (кесе) и не е болезнено или неприятно, а напротив - освежава и подпомага на циркулацията на кръвта. Ефектът от пилинга с кесе е невероятен както върху общия тонус на тялото, така и върху кожата - нейната еластичност и цялостното ѝ излъчване.

Много хора се притесняват от това, че при пилинга пада голямо количество мъртва кожа и това е нещо срамно. Нищо подобно! Наясно сме, че в домашни условия този пилинг е много труден и резултатите от него няма да са задоволителни. Никой няма да ви съди за подобно нещо! За това именно се ходи на хамам и това е мястото, където подобни процедури се извършват качествено и пълноценно. Освен с кесе , пилингът може да се направи с висококачествен сорт кафе Арабика. Кафе терапията стимулира циркулацията, елиминира токсините и излишните течности. Когато пилингът се прави с кафе, мъртвата кожа не се вижда и това е предпочитаният пилинг за по-притеснителните посетители.


В зависимост от пакета, който сте избрали, пилингът може да бъде последван от някакъв вид масаж или от известно време, прекарано в спокойствието на релакс зоната.

Пененият масаж е една от най-характерните процедури за хамама. Извършва се с помощта на сапунена пяна, а сапунът е автентичен и с най-добро качество. Някои от нашите хамам процедури включват шоколадов масаж и обливане на тялото с ароматни билкови отвари.

Повече информация за нашите хамам процедури ще намерите тук. Не се притеснявайте да посещавате хамам - ще се изненадате от това колко добре ще ви накара да се почувствате. Ако все пак имате своите съмнения или въпроси, обадете се да ги обсъдим на тел. 0883 780001.

София, кв. Лозенец, бул. Пейо Яворов" 38

©2019 YO-NI LUXURY & SPA LTD.